Pact Reis Estland, 25, 26, 27 en 28 oktober 2018

Brabant wil behoren tot de top van Europese innovatie regio’s. Om deze toppositie te bereiken en te behouden is het ophalen van kennis en geïnspireerd worden door andere innovaties uit Europa essentieel. Estland is geselecteerd voor het werkbezoek vanwege het feit dat dit land zich sterk inzet voor een digitale samenleving.

Estland geldt als het Silicon Valley van Europa. Kinderen leren er al jong programmeren, documenten – inclusief wetten – worden digitaal ondertekend en internet is een grondrecht. Het zorgt ervoor dat buitenlandse delegaties, ook vanuit Nederland, in de rij staan om te kijken hoe de Esten dat doen. En dat is niet verwonderlijk.

Het voorheen straatarme Estland is door de verregaande digitalisering een aantrekkelijke plek geworden voor startende ondernemers. Per hoofd van de bevolking kent Estland (na IJsland en Ierland) de meeste startups van Europa. Zo werd videochatdienst Skype er ooit opgericht.

      

Leave a Reply